Thursday 18 April 2013

ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ τα καλά, τα κακά και τα άσχημα...

Η αλήθεια είναι ότι τελικά η δίαιτα είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Άλλες μας ταιριάζουν και άλλες όχι, άλλες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, άλλες είναι εντελώς επαναστατικές και με μεγάλες υποσχέσεις, άλλες είναι χημικές, άλλες μεσογειακές, άλλες βασισμένες στις πρωτεϊνες άλλες σε υδατάνθρακες, άλλες σε μη επεξεργασμένες τροφές άλλες με μόνο επεξεργασμένες τροφές τρέχα γύρευε δηλαδή. Σε πιάνει πανικός και παρόλο που λίγο πολύ ξέρεις το τι πρέπει να κάνεις, θέλεις ντε και καλά να βρεις την μαγική δίαιατα που θα σου υποσχεθεί ότι σου υπόσχονται όλες και που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις για να χάσεις τα περιττά κιλά, ακόμα κι αν δεν έχει να σου πει τίποτα καινούργιο.  Και αφού λεφτά για διαιτολόγους, ενδοκρινολόγους και διατροφολόγους δεν παίζουν, σκέφτηκα λοιπόν να συγκεντρώσω σε ένα Post τις πιο διάσημες δίαιτες που υπάρχουν , με τις βασικές πληροφορίες για κάθε μια από αυτές και να αποφασίσετε εσείς τι θέλετε να ακολουθήσετε:

famous diets
  •  Η Δίαιτα Ντούκαν
Είναι ίσως η πιο διάσημη δίαιτα των τελευταίων ετών. Η δίαιτα που ακολούθησε η πριγκίπισσα πλέον Kate Middleton και που θέλησαν να ακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου, άλλοι με επιτυχία, άλλοι με αποτυχία. Η δίαιτα έχει 2 αντικρουόμενα αλλά δεδομένα αποτελέσματα. Από την μια τα αποτελέσματα της είναι ορατά μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από την άλλη, είναι αβέβαια τα αποτελέσματα στην συνολική υγεία του οργανισμού μας τόσο κατά την διάρκεια που ακολουθούμε το πρόγραμμα όσο και μετά την λήξη αυτού. Αποτελείται από 4 φάσεις, κατά την διάρκεια των οποίων επιτρέπεται να φας μόνο τις τροφές που σου επιβάλλει και χωρίς να μπορείς να παρεκλίνεις καθόλου από το πρόγραμμα αυτό. Αν δε αλλάξεις και την σειρά των φάσεων τα αποτελέσματα θα είναι όχι αποκαρδιωτικά, αλλά θα χαλάσεις όλη την δίαιτα, ότι έχεις κερδίσει μέχρι εκείνη την στιγμή και θα πρέπει να ξαναρχίσεις από την αρχή.
Η πρώτη φάση:
Η πρώτη φάση είναι η φάση της επίθεσης, διαρκεί μέχρι 10 ημέρες ανάλογα με τα κιλά που επιθυμείτε να ξεφορτωθείτε. Κατά την διάρκεια της είναι ορατά πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα της.  Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κυρίως λιπαρό κρέας (κόκκινο, λευκό κρέας, ψάρια, bacon) και γαλακτοκομικά (φυσικό γιαούρτι, γάλα πλήρες, τυριά, κασέρια) καθώς επίσης και θαλασσινά, οστρακοειδή, αυγά, 1 1/2 λίτρο νερό την ημέρα, καφέ χωρίς ζάχαρη.
Η δεύτερη φάση:
Η εναλλαγές ξεκινούν με την δεύτερη φάση, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη. Την μια μέρα ακολουθείτε το μενού της πρώτης φάσης την δεύτερη βάζετε στο παιχνίδι και τις σαλάτες και τα λαχανικά. Η διάρκεια της φάσης αυτής μπορεί να φτάσει τους αρκετούς μήνες, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η τρίτη φάση:
Η φάση αυτή αναφέρεται στην προ -συντήρηση, συντήρηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συγκεκριμένη δίαιτα καθώς θα πρέπει να διατηρήσουμε το βάρος μας και να υιοθετήσουμε τις σωστές διατροφικές συνήθειες χωρίς τις ανεπιθύμητες αυξομειώσεις στο βάρος μας. Ηδιάρκεια της εξαρτάται από τα κιλά που έχουμε ξεφορτωθεί και μπορεί να φτάσει τις 10 ημέρες για κάθε κιλό. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε στην διατροφή μας πολύσπορο ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, τυριά και φρούτα αλλά με περιορισμό στο πόσες φορές θα τα φάμε μέσα στην ημέρα/εβδομάδα.
Η τέταρτη φάση:
Η τέταρτη φάση αναφέρεται στην ισορροπία και μπορεί να μας αλλάξει όλη τη ζωή. Σε αυτή την φάση τρώμε συγκεκριμένα προϊόντα, με σκοπό να μας γίνει συνήθεια και να μην ξαναπάρουμε τα κιλ΄απου χάσαμε.

Πλεονεκτήματα:
- Μεγάλη και γρήγορη απώλεια κιλών
- Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδω μπαίνει η ποικιλία στην δίαιτα
- Τα αποτελέσματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Μειονεκτήματα:
- Δεν δέχεται ο οργανισμός μας όλα τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή του λειτουργία
- Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες
- Η έλλειψη των φυσικών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα
- Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτιfamous diets 













  • Η Δίαιτα Άτκινς
Ο βασικός κανόνας της δίαιτας αυτής είναι : τρως λιπαρά και χάνεις λίπος! Τόσο απλά. Βασίζεται στην ιδιότητα των πρωτεϊνών να μειώνουν το λίπος σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόληψη υδατανθράκων. Όπως και η Ντούκαν έτσι και η Άτκινς έχει 4 φάσεις.
Η πρώτη φάση είναι αυτή της  Προετοιμάσιας:
Είναι η πιο περιοριστική φάση της δίαιτας. Βασίζεται στην λογική του να καις λίπος και όχι υδατάνθρακες, περιορίζοντας τους δεύτερους σε 20γραμμάρια ημερησίως. Η πρώτη φάση διαρκεί 2 εβδομάδες και η απώλεια των κιλών είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Τι επιτρέπεται να φάμε στην 1η φάση:
Πρωτεϊνες (κρέας όλων των ειδών, θαλασσινά και αυγά)
Λιπαρά (βούτυρο, λάδι, ελαιόλαδο και μαγιονέζα)
Πράσινα λαχανικά κατά κύριο λόγο
Χυμός από λεμόνι, ελιές και κρέμα γάλακτος ή σαντυγί
Τι δεν επιτρέπεται να φάμε στην 1η φάση:
Ζάχαρη, ψωμί, μακαρόνια, κεφεϊνη φρούτα και λαχανικά πλούσια σε άμυλο

Κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης, προσθέτεις σιγά σιγά τους υδατάνθρακες στο διαιτολόγιο σου - περίπου 5 γραμμάρια την εβδομάδα . Η 2η φάση διαρκεί ανάλογα με τα κιλά που επιυμούμε να φτάσουμε. Θα σταματήσει όταν φτάσουμε περίπου στο σημείο που θα επιθυμούμε να ξεφορτωθούμε 2-5 κιλά πριν φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος. Θα χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την φάση γιατί καθώς μπαίνουν νέες τροφές στο διαιτολόγιο, αν δεν προσεχτεί η ποσότητα τους, μπορεί να υπάρξει αύξηση του βάρους ή αύξηση της όρεξης και τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή. Στην δεύτερη φάση προστίθενται στο διαιτολόγιο μας τα εξής: φρούτα, λευκά τυρια, λαχανικά που περιέχουν άμυλο και όσπρια.

Η τρίτη φάση δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες και έχει ως σκοπό την διατήρηση του βάρους με την παράλληλη πρόσθεση ελάχιστης ποσότητας περισσότερων υδατανθράκων ανά εβδομάδα.

Η τέταρτη φάση είναι αυτή της συντήρησης των κιλών για τα επόμενα έτη. Ο καθένας θα πρέπει να ρυθμίσει την ποσότητα των υδατανθράκων που λαμβάνει κάθε μέρα μέσω της διατροφής του και να μην ξεπερνούν αυτοί τα 90γραμμάρια ημερισίως. Θα πρέπει να μετράμε το βάρος μας κάθε εβδομάδα για να σιγουρέψουμε ότι δεν θα ξαναπαχύνουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να πίνουμε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα.
Πλεονεκτήματα:
Γρήγορα και ορατά αποτελέσματα
Δεν χρειάζεται να μετράμε την ποσότητα του φαγητού που τρώμε σε θερμίδες ή γραμμάρια
Μειονεκτήματα:
Λόγω της αυξημένης πρόσληψης λίπους μπορέι να προκαλέσει προβλήματα με την χοληστερίνη μας, να προκαλέσει (μακροχρόνια) αρτηριοσκλήρωση και καρδιακά προβλήματα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να ξαναπάρετε τα κιλά που τόσο πολύ παλέψατε για να ξεφορτωθείτε.

famous diets

  • Η Δίαιτα South Beach
 Η δίαιτα South Beach όπως έχει γίνει γνωστή είναι μια εξέλιξη της δίαιτας Άτκινς και έχει ως στόχο την αλλαγή των διατροφικών μας συνήθειων σε βάθος χρόνου για όλόκληρη την ζωή μας. Πλασάρεται ως η ιδανική να αλλάξει το κορμί μας για πάντα και η δίαιτα που ακολουθείται αυτή την στιγμή στο Χόλυγουντ. Βασική λογική είναι να τρως περισσότερες πρωτεϊνες και λιγότερους υδατάνθρακες και ακόρεστα λίπη. Χωρίζεται δε σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση:
Διαρκεί δύο εβδομάδες και είναι η πιο περιοριστική από όλες τις φάσεις της δίαιτας. Όσο την ακολουθείτε θα πρέπει να αποχαιρετήσετε τα φαγητά με υψηλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα κορεσμένα λίπη, την καφεϊνη, την ζάχαρη και τις τροφές με άμυλο. Κατά την διάρκεια της φάσης αυτής επιτρέπεται να φάμε: κρεάς, σαλάμια, θαλασσινά, ψάρια, τυριά, αυγά, γάλα ελαφρύ, γιαούρτι με λιγότερα λιπαρά, φρέσκα λαχανικά, λάδι, όσπρια και ροφήματα τύπου τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη. 
Η δεύτερη φάση:
Είναι λιγότερο περιοριστική και διαρκεί όσο χρειάζεται για να φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος. Σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο μας τα φρούτα και τα αμυλούχα φαγητά. Για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα τρώμε +1 φρούτο, και 1 προϊόν με άμυλο. Την δεύτερη τα φρούτα γίνονται 2 όπως και τα αμυλούχα προϊόντα κοκ. Λέγοντας αμυλούχα φαγητά εννοούμε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι κτλ. Από φρούτα μπορούμε να προσθέσουμε φραγκοστάφυλα, μπανάνες, ροδάκινα, μύρτιλα, πεπόνι, μήλο, πορτοκάλι, κεράσια και αντινίδια.
Η τρίτη φάση:
Στην φάση αυτή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ούτε συνταγές. Όλη η φάση βασίζεται στις διατροφικές μας συνήθειες και μας προτρέπει να ελέγχουμε τα προϊόντα διατροφής μας, αποφεύγοντας όσα μας ανοίγουν την όρεξη, με βασικό σκοπό να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα.
Πλεονεκτήματα:
Έχει ποικιλία στο διατροφικό πλάνο και τα αποτελέσματα της είναι ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μειονεκτήματα:
Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων δεν λαμβάνει ο οργανισμός μας τους απαραίτητους υδατάνθρακες . Επίσης, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό, ενώ μετά από την δεύτερη φάση μπορεί να επιστρέψει κάποιος στις λανθασμένες παλαιότερες διατροφικές συνήθειες καθώς δεν έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και δοσολογίες.

Όλες αυτές οι δίαιτες δεν είναι για όλους. Αν έχετε προβλήματα υπογλυκαιμίας ή διαβήτη ή ότι άλλο καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Κατά την προσωπική μου άποψη η μεσογειακή διατροφή παραμένει η καλύτερη επιλογή, αλλά η τελική απόφαση είναι δική σας.

Καλό κουράγιο!
πηγή:
Advertisement

No comments:

Post a Comment